תמיר קורן  // תה כדרך חיים

greentea1מאמר מאת: ניצן משורר

תרבות התה כ-'דרך' התייחסות לחיים

תפיסת התה במזרח שונה לחלוטין מזו אשר הייתה נהוגה עד כה בישראל. בישראל נהוג לטבול שקית של תה אדום לתוך כוס של מים מהבילים, להוסיף עלים ריחניים כדוגמת נענע או לואיזה, לערבב עם סוכר או אפילו עם חלב, ולשתות עם עוגיות, תוך כדי עבודה או צפייה בטלביזיה למשל.

אך מזרחית לנו, לדוגמא ביפן ובקוריאה, ישנה גישה נוספת והיא של תה כמרכזו של תהליך ריכוז, וזיכוך הנפש, ולגימתו כשיקוי לבריאות פיזית ונפשית, תוך כדי תשומת לב סבלנית לכול שלבי תהליך הכנתו ושתייתו. תהליך הלימוד הבסיסי נמשך מספר שנים, והמשך ההתמקצעות בחוויית השתייה נמשך לאורך כול החיים.

בבסיסו של ההבדל בין שתי גישות ההתייחסות אל שתיית התה עומדות שתי תפיסות עולם מנוגדות. האחת המערבית – עוסקת בצבירה, והשנייה -תפיסת ה-'זן' הדוגלת בפשטות ובהתרוקנות. על כן התה הירוק הקוריאני והיפני שתים ללא תוספות ריח או מתיקות, וכול תשומת הלב מוקדשת לתהליך ההכנה. בספר "עשרת המעלות של התה"  מתקופת שושלת טאנג כתוב ששתייה נכונה של תה, 'מפזרת מלנכוליות', מרעננת, מסירה מחלות, משפרת נימוסים, מפתחת כבוד לשותפים לשתייה,  מנקה את הגוף, מרגיעה את הנפש ועוזרת לשמור על ה-'דרך' ('דאו'). תהליך ההכנה דורש ידע  ניסיון וסבלנות.

במאה ה-12 נזיר הזן היפני EISAI, מייסד מסדר ה-RINZAI, חזר מלימודי הבודהיזם שלו בסין ושתל שיחי תה מסביב למקדש. הוא כתב את הספר היפני הראשון בנושא תה "KISSA YOJIKI" (שתיית תה לבריאות), ומיחסים לו את ראשית התפתחות תעשיית התה ביפן. כיום כבר הוכחו מדעית רוב הטיעונים שלו לגבי התרומה הבריאותית של עלי התה כגון, מניעת התפתחות סרטן, הפחתת כולסטרול ורמת סוכר בדם, וריסון לחץ דם גבוה.

 בקוריאה לימוד התה - 'תה-דו' (דרך התה) היה כה חשוב, שהוא הפך לאחד מענפי ההתמחות של לוחמי ה-HWA-RANG האגדיים.

 ואילו בסין,  האגדה המפורסמת ביותר הנוגעת לתה,  קשורה לעוד דמות מפתח בזן בודהיזם ואומנויות לחימה –בודהידהארמה – ועל פיה, במקום אשר אליהן זרק בודהידהארמה את עפעפיו על מנת לא להירדם בעת מדיטאציה, צמחו שיחי התה הראשונים.

 חשיבות התה לקירוב לבבות התה הופץ בדרך כלל על ידי נזירים והיווה כלי חשוב בחיבור בין אנשים. אפשר לשבת יחדיו להתבונן בכלי התה היפים וללגום תה בלי להחליף אף מילה, ויחד עם זאת להרגיש קרבה וחברות. בתקופות הנדודים הרבים של נזירי הזן מאץ לארץ הם הגיעו למקומות מרוחקים ולא ידעו את השפה אבל האהבה לתה הייתה משותפת והקלה על הפערים התרבותיים והשפה. גם כיום אנשים רבים מתארחים במנזרי זן והקשר הראשוני נקשר על פי רוב מסביב לשולחן התה. באומניות לחימה ששמרו על הרוח הבודהיסטית הראשונית (כגון סון-קואן-מו ו מקפידים לשבת סביב שולחן המסטר ולשתות תה עד היום.

התועלת הבריאותית שבשתיית תה תה ירוק  וסרטן התה הירוק מכיל  כמות גדולה של פוליפנולים, שהיא קבוצת חומרים עם יכולת לבלימת חמצון ומוות תאי הגוף, הגדולה פי 100 מיכולות ויטמין C !!!בתה הירוק מכיל תרכובת כימית (EGCg) אשר ביכולתה לעכב אנזים (t NOX) הדרוש להתפתחותם של תאים סרטניים, ועשויה להסביר את ההשפעה החיובית שיש לתה הירוק על חולי סרטן. תה ומחלות לב בניסוי שנעשה ביפן לקביעת מידת התרומה של שתיית תה על מחלות של דרכי הדם והלב, נמצא שמתוך למעלה מ-40000 איש שנבדקו, ואשר שתו 5 כוסות תה ומעלה במשך כ-18 שנה, לעומת אלה ששתו רק כוס או פחות, הייתה יותר מ-25 אחוז פחות תחלואה בלב ובייחוד במניעת אירועי לב. תה והגיינה התה הוא בעל יכולת אנטי בקטריאליות, ועל כן בנוסף להגנה על מערכת העיכול מפני בקטריות, הוא מגן על השיניים והחניכיים ומבצע חיטוי טבעי, ועל כן שותי תה סובלים הרבה פחות מבעיות של זיהום וחורים בשיניים.

  •  הפחתת כולסטרול
  • הפחתת לחץ דם גבוה
  • חדוש ושמירה על העור
  • טיפול מיוחד לעיניים
 
 
מדיטציה | מודעות | התעוררות | איזון | כאן ועכשיו | בריאות | תה ירוק | זן | חוכמת האמצע | אותנטיות | בעל הבית | רק לעשות | הכל בסדר | ספורט | טרילותרפיה | הצלחה | אמצע | דרך | שלווה | גוף נפש
Scroll Up
צור קשר

שם: *

דואר אלקטרוני: *

* שדה חובה